Att tänka på inför jul och nyår

Jul och nyår är tider fyllda av avkoppling, eftertanke, fest, god mat och umgänge. Men också en tid där många är väldigt stressade. Vill man ordna en jul- eller nyårsfest kan det dessutom bli extra svårt at få tiden att räcka till. Men det gäller att ta det lugnt, hjälpas åt och planera för att slippa stress och tom plånbok.

Det är ett pussel för många att få till jul och nyår, och man lär sig ofta inte av föregående år. Dessutom blir det ofta ganska dyrt, och ofta är det en person som står för den största arbetsbördan i fixandet.

Vinn tidchampagne

Jul och nyår är extra anledningar till att ställa till med fest. Men man behöver faktiskt inte slå knut på sig själv bara för att man bjudit hem folk, skriver GP. Man kan göra det enkelt men ändå genomtänkt på samma gång, det gör både gäster och värdar nöjda. Bjud på enkla snittar och champagne vid ankomst, det gör mycket för intrycket. Sedan när gästerna fått något i glasen och magen så är det dags att slappna av lite, då gör det inget om man eventuellt blir lite sen med maten.

Att hjälpas åt

Många vill både ha kakan och äta den, och för att kunna det gäller det att planera och samarbeta med sina nära inför högtider. Annars är det lätt att någon står där helt slut när det är dags att fira. Tycker man dessutom att jul- eller nyårsfesten lätt svävar iväg pengamässigt så är det faktiskt okej att be gästerna att bidra med något, man behöver inte ha ett dyrt firande. Strunta exempelvis i raketerna på nyår och satsa på pynt istället.

”Kvinnor tar mer än dubbelt så stort ansvar för julmaten än vad män gör. Vi har en tendens att blir mer könsmässigt traditionella vid högtider, och julen är den största högtiden vi har så då blir vi som allra mest traditionella. Det innebär att kvinnor i hög utsträckning måste jobba dubbelt under julen.” Säger branschorganisationen Livsmedelsföretagens VD Marie Söderqvist till DN.