Ja, livet är onekligen en fest. Men fester kan hållas på olika sätt, vara privata och offentliga, stora och små, med och utan alkohol. Dagens ungdomar dricker mycket mindre alkohol än vad ungdomarna gjorde för 30-20 år sedan och dessutom röker de mindre tobak.

AlkoholAlldeles oavsett om man håller en fest ute i en trädgård under äppelträd och tända lyktor eller kanske på en finare lokal med öppen bar – så måste man hålla koll på att festen inte urartar eller att det går för långt. Detta kan man göra genom att begränsa alkoholmängden och bjuda på mat och snacks som gör att man fokuserar på annat än dricka. Ett annat sätt, i stället för att regelrätt festa, är att sätta sig på en uteservering och bara ta det lugnt med vänner man tycker om, under Arnee parasoll. Vad kan vara skönare under solens gassande sken en sommardag?

Några som hade en riktig storfest var inga mindre än prins Carl Philip och prinsessan Sofia, inför sitt giftermål förra sommaren. De hade nämligen inne i ett bergrum på Skeppsholmen, där även ett omfattande tunnelsystem på över 1000 kvadratmeter finns. Gästerna hämtades med båt,  bjöds på snittar och champagne ombord och anlände efter en dryg timme till just Skeppsholmen mitt inne i centrala Stockholm. Bergrummet tillkom som ett möjligt militärt försvar under andra världskriget men är i dag i stället en utställningshall där bland annat Kinas terrakottaarmé visats upp 2010. Något man kan läsa mer om här i en artikel från Expressen.

Dagens unga dricker mindre än tidigare generationer

young girl give kiss to the camera on isolated background

En intressant fakta är att det dricks mindre och mindre alkohol bland ungdomar, det visar siffror från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och något som en även kan läsa om i denna artikel från Aftonbladet. Många tror att detta har att göra med hur dagens ungdomar har ett mer medvetet hälsotänk än tidigare generationer och att det känns ofräscht och omodernt att dricka och röka. Lite fakta kring detta är bland annat att:

  • För 30-20 år sedan konsumerade 90 % av niondeklassare alkohol i Sverige
  • I dag har siffran sjunkit till 42 % av niondeklassarna
  • I gymnasieåldern har det även minskat med alkoholmängd, med 55 % för pojkar och 44 % för flickor
  • Dessutom är det kraftigt minskad tobakskonsumtion bland niondeklassare
  • Valborg ses fortfarande som en riktig festkväll dock
  • Många alkoholdebuterar på just valborg
  • Grupptrycket är det största problemet

Folkhälsomyndigheten kan vi läsa mer om just fakta kring alkohol och ungdomar. Där kan vi bland annat läsa om hur tonåringar allt mer sällan bjuds på alkohol hemma av sina förldrar, något som var betydligt med frekvent förekommande för tio år sedan när niondeklassare anonymt tillfrågades. Det är alltså så att föräldrar har blivit mer restriktiva mot sina barn när det kommer till alkohol, och föräldrars beteende och inställning påverkar de facto tonåringens eget förhållande till alkohol. Forskning visar nämligen att barn som blir bjudna på alkohol av sina föräldrar hemmavid, börjar också att dricka vid en tidigare ålder och dricker mer än de som inte blivit bjudna hemma.