Motivation till festplanering

Motivation till fest är det få som behöver. Det finns ju inte sällan där, drivet att träffa de man tycker om mest och helt enkelt fira livet. Men det är inte alltid det finns inspiration till att ordna en rejäl dunderfest, planerad från start till mål. Om detta skriver vi om idag.

mat fest dukatNär man inte vet var man ska hålla festen kan man bland annat boka lokal, som en festvåning i Stockholm hos Junibacken och sedan ha en sagolik stämning hela kvällen. Andra platser kan vara på en sjönära adress om sommaren – vilket det finns massor av i landets huvudstad.

En fest som fick väldigt stor spridning, inte bara i svenska medier men också internationellt, var hur Zlatan hyrde ett helt torg i Malmö för att visa Champions League-matchen mellan PSG och Malmö som hölls i november förra året. Torgfesten var Zlatans gåva till hemstaden, enligt den franska tidningen Le Parisien. Alltså inte bara en svensk angelägenhet. I en artikel i Expressen kan vi läsa om hur detta spreds som nyhet i både USA och Indonesien, men även i Polen, Tyskland och Storbritannien.

För att hitta ett tema kan man besöka en festbutik. I en artikel i VLT kan vi läsa om hur en butik i Västerås nyligen öppnade med just denna inriktning, med inspiration från USA. Många vill helt enkelt pynta inför sina fester men vet inte alltid var de ska hitta saker. Några av de teman man kan hitta i butiken är bland andra:

  • Kopplade till festhögtider i kalendern
  • Dop
  • Bröllop
  • Födelsedagar
  • Halloween
  • Alla hjärtans dag
  • Masker till maskerad

Personalfest. Hur?

tomtebloss fest nyårHur fixar man då en bra personalfest? Även här kan man hyra en lokal och låta ett crew göra allt och låta det gå i ett särskilt tema. Men med en arbetsplatsrelaterad fest kan det vara bra att tänka på en del saker, om detta kan man läsa om i Dagens Nyheter. Några steg till en lyckad personalfest är att planera noggrant steg för steg, ordna med aktiviteter och eventuellt lekar, men även att inte servera någon som helst sprit.

Det är viktigt med aktiviteter utanför jobbet, både för stämningen på arbetsplatsen men även för samarbetet kollegor emellan. Vad vill man uppnå med festen dock? Detta är en viktig punkt att tänka igenom. Ett tema på festen skapar en sammanhållning redan innan festen äger rum. Sedan gäller det att anpassa aktiviteter och lekar så att alla faktiskt kan vara med på dessa. Är det en större arbetsplats kanske någon typ av underhållning passar bra, som ett band eller en uppvisning av något slag? Bjuda på alkohol är okej men inte att servera sprit, alkohol ska överhuvudtaget serveras med måtta och varsam hand.

Som chef tycker vissa att det är okej att dricka lite alkohol, men att inte bli berusad, andra hävdar dock att chefen ska hålla låg profil och gärna vara försiktig med att umgås med sina medarbetare utanför sin chefsroll. Detta kan annars skapa komplikationer senare på arbetsplatsen eftersom man inte vet hur man ska vara med sin/mot sin chef.